Vad är en CNC fräsmaskin? Hur gynnar det kunder och mekaniker?

Släpp tid: 2022-08-20 15:14:59  träffar: 20

Målet med modern CNC-fräsning är att omvandla material som metallgjutgods till färdiga, användbara delar. Detta kan endast uppnås med extremt exakta CNC-fräsmaskiner.


Datorprogramvara är hjärnan i en CNC-fräsmaskin (Computer Numerical Control), som styr maskinen och automatiserar produktionen för att öka produktionen och upprätthålla konsekvent kvalitet. Det' s denna repeterbarhet som gör CNC-bearbetning så effektiv och så värdefull för kunden och maskinisterna själva


Slutresultatet? Skräddarsydda delar i hög volym till exakta specifikationer samtidigt som extremt snäva toleranser uppnås. Högutbildade maskinoperatörer förstår att CNC-fräsmaskiner inte bara är viktiga för deras jobb, utan också för tillverkning och dess inverkan på världsekonomin.


Vad är rollen av CNC fräsmaskin?

Spänningen med att vara CNC-maskinist är att förvandla gjutgods till användbara och pålitliga delar, ofta i större produkter. Dessa delar kräver ofta snäva toleranser som inte finns tillgängliga i oavslutade gjutgods förrän CNC-fräsen avslutar operationen.


Flygplan-CNC-ansiktsfräsning placerar ett plan på arbetsstycket. Ansiktsfräsning skapar en plan tätningsyta som praktiskt taget eliminerar potentiella läckageproblem.

Borrning-Borrning skapar ett hål, gängning lägger till trådar. Genom och gängade hål är de vanligaste sätten att montera delar. Borrning fokuserar på hålets diameter och djup.

Borrning-Förstora befintliga hål med borrar och styva borrstänger med enkelpunktsskärningsverktyg för att skapa exakta hålrum i arbetsstycket. Borrning gör det möjligt att montera delar korrekt och tätt (till mycket snäva diametertoleranser) eller för att ventilerna konsekvent kan styra flödet av luft, olja eller gas.

När man talar om"snäva toleranser"Hur tätt menar vi egentligen? CNC-maskiner kan skära 0,001 tum (i en enda-siffrigt mikrometerområde) eller ca 1/4 bredden av ett människohår. Detta görs med otrolig hastighet.


I CNC-fräsar, 2-axel, 3-axel, 4-axel och full 5-Axelalternativ ingår.


CNC-Maskin-Axel-1


2-Axismaskin-För manuella jiggkonstruktioner. Rörelsen sker endast i x- och y-axlarna. inte mycket repeterbarhet

3-axelmaskin-ofta används för ändfräsning. rör sig i x-, y- och z-axlar

Fyra-axelmaskin-Den vanligaste CNC-fräsen. använder ytterligare b-axel som rör sig i x-, y- och z-axlarna så att bordet kan rotera, vilket möjliggör åtkomst runt arbetsstycket; vanligtvis begränsad till horisontella maskiner, men används också av premiumbutiker 4-axelvertikal maskin (normal vertikal är 3-axel)

5-axelmaskiner-flytta på x, y, z och b axlar, plus ytterligare en a-Axel. Dessa är specialiserade fräsmaskiner. Ej lämplig för vikt-producera delar

Vertikala och horisontella maskiner

CNC-fräsmaskiner har två spindelorienteringar. I en vertikal CNC-maskin, huvudaxeln, kallad z-axeln är orienterad vertikalt. I c-Stålkonfiguration, spindeln rör sig i denna riktning, medan bordet som håller arbetsstycket rör sig i horisontella x- och y-riktningar. Vertikala maskiner är idealiska för höga-volym, snabbt-snabba projekt som överdrag och fästen som fräsas från ena sidan.


I en horisontell CNC-maskin, spindeln z-axeln är horisontell, vanligtvis parallell med maskinens längd. Huvudaxeln färdas längs den vertikala y-axeln och horisontellt längs x-axel. Pallar och fixturer håller arbetsstycket och rör sig längs Z-axel och rotera längs b-axel. Horisontell bearbetning har flera fördelar: bearbetning från fyra sidor, flera operationer på samma fixtur, fräsning av mer komplexa delar och bättre spånevakuering.


Kan CNC-fräsning kombineras med andra operationer?

Med datorautomation och ingenjör' s fantasi, CNC fräsmaskiner är kapabla att fräsa nästan allt tänkbart. Dessa otroliga maskiner gör det också möjligt att lägga till ytterligare operationer i fräsprocessen, vilket ger ännu mer funktionalitet.


Till exempel kan en svarv först ta bort det mesta av delmaterialet (vilket är snabbare än konturfräsning), vilket skapar önskad cirkulär svarvning. Delen kan sedan fräsas, borras, gängas med mera. En enda operatör som styr två fräsmaskiner i en cell eller ett arbetscenter kan skapa en komplett del. Effektiviteten kan förbättras utan flera arbetsplatser och operatörer.


En maskinist' s Perspektiv-Att kunna multitaska tillbaka-till-Tillbaka ger inte bara CNC-maskinoperatörer en känsla av prestation, utan cementerar en pålitlig och värdefull position på verkstadsgolvet.

Vilka är Steckers kapacitet' CNC fräsmaskiner?

Det finns inte två maskinverkstäder som är likadana, var och en hittar en unik marknadsnisch och utvecklar sina egna tillverkningsstyrkor.


Stecker Machine är ett exempel på en modern hög-Slutverkstad som kan hantera många CNC fräsprojekt. Medan utrustningen uppdateras regelbundet för att möta kundernas behov, vid tidpunkten för detta skrivande, Stecker' s CNC fräsar består av 61 horisontella och 14 vertikala fräsar.


Beroende på produktionsbehov kan 95% eller fler av dessa köras under ett typiskt första skift, medan resten är tillgängliga för installation. Det finns mer än fyra gånger så många horisontella CNC-fräsar som vertikala, vilket visar Stecker' s fokuserar på komplexa delar som kräver snäva toleranser.


Förutom vanliga fräsar, använd specialiserade verktyg när det behövs. Till exempel är ett verktyg skräddarsytt med alla tre diametrarna på det, vilket vanligtvis görs med tre separata borrbitar.


Ett annat mindre vanligt verktyg är ett indexerbart huvud på en CNC-fräsmaskin. Istället för en borr som kommer rakt ut ur spindeln gör detta verktyg att spindeln kan roteras 90 grader för att kunna stansa hål i sidan av delen utan ytterligare arbete.



Vi hoppas att du har en djupare förståelse för CNC fräsmaskiner och titta på det. Mer än bara ett jobb. Fördelarna är många och stabil sysselsättning uppskattas av tusentals CNC-maskinister över hela landet.


Tidigare: Vilka CNC-tekniska tjänster hjä...

Nästa: Hur man gör verktygsfräsning ex...